Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Så lyckas du med dina mål

På denna sida finner du länkar som kan hjälpa dig med allt inom studier och yrkesval. Har du frågor eller behöver stöd och vägledning är du mer än välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledaren som hjälper dig att reda ut dina frågetecken.

Det svenska skolsystemet

Studieteknik

 • Plugga smartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  En PDF med råd och tips kring hur du kan göra dina studier både enklare och effektivare.

 • Björn Liljeqvists studietekniklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  På denna hemsida får du lära dig mer om studieteknik. Du finner videoklipp med information om vad som gör en elev framgångsrik i sina studier.

 • Orka pluggalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här hittar du information och videoklipp om strategier och metoder för att underlätta studierna.

Studier

 • Behörighetsvisarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Se vilka högskoleutbildningar du kan bli behörig till efter gymnasieprogrammet (gäller i nuläget enbart dig som läst ett högskoleförberedande program). Om du behöver läsa till kurser för att få behörighet till önskade högskoleutbildningar är det bara att höra av dig till studie- och yrkesvägledaren så hjälper hon dig vidare.

 • Fråga SYVlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här får du svar på dina frågor om utbildning, jobb, skola och allt annat möjligt som rör studie- och yrkesvägledning. Alla frågor besvaras av riktiga studie- och yrkesvägledare. Du kan söka bland befintliga frågor eller ställa en egen fråga genom att bli medlem.

 • Hitta högskole- och universitetsutbildningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här hittar du alla utbildningar som finns på högskolor och universitet samt allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på besked. Här kan du också läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, Komvux och IB funkar när du ska söka en högskole- eller universitetsutbildning.

 • Högskoleprovetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som har betydelse för förmågan att klara av högskolestudier. Om du skriver det, deltar du i flera urvalsgrupper i antagningen till högskola/universitet. Det ökar dina chanser att komma in på populära utbildningar om du har behörighet. Provet skrivs normalt två gånger om året – en gång på våren och en gång på hösten. För att anmäla dig till högskoleprovet, klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Räkna ut ditt meritvärdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Om du vill ha hjälp med att räkna ut ditt meritvärde kan du använda denna räknare. Räknaren tar fram ett jämförelsetal, och när du sedan själv lägger till eventuella meritpoäng har du ditt meritvärde.

 • UHR - antagningsstatistiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  I Universitets- och högskolerådets sökfunktion för antagningsstatistik kan du söka fram antal sökande, antal antagna och antagningspoäng för en termin i taget tillbaka till sommarterminen 2008. Statistiken är uttagen efter sista anmälningsdag respektive efter urval 1 och 2. Statistiken gäller universitets- och högskoleutbildningar.

 • Information till dig med utländsk gymnasieutbildninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Du som har utländsk gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska och engelska kan söka högskole- och universitetsutbildning i Sverige. Här finner du information om hur du kompletterar din utländska utbildning. Informationen på hemsidan finns även på engelska.

 • Ansök om bedömning av din utländska utbildninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här ansöker du om ett utlåtande som visar vad din utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Din utbildning ska vara avslutad och på någon av nivåerna: gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning eller akademisk utbildning.

 • Reell kompetens - en väg till högskolestudierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Du som hoppat av gymnasiet eller aldrig började, men kanske jobbat och gått någon annan utbildning som inte i sig ger behörighet till högskolestudier, har ändå möjlighet att söka till högskolan.

 • Universitets- och Högskolerådet (UHR)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här finner du saklig och relevant information om högskolestudier. De erbjuder bland annat antagningsservice, bedömer utländsk utbildning och mycket mer.

 • Allt om hur högskolestudier fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Universitets- och högskolerådets webbplats för studieinformation. Här finner du även information om att studera utomlands samt gamla högskoleprov som du kan öva på.

 • Hitta folkhögskoleutbildningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  På folkhögskolan läser du kurser som kan vara allt från ett år till kortare sommarkurser. Du måste vara över 18 år för att få läsa på folkhögskola och vissa kurser går att läsa på distans. Det kostar inget att studera på folkhögskola, men du måste betala för kurslitteratur, material, mat och eventuellt boende. Studierna är CSN-berättigade.

 • Hitta yrkeshögskoleutbildningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som mest liknar högskoleutbildning. Utbildningarna har stark arbetslivsanknytning och kombinerar studier med praktik. Behörigheten till yrkeshögskolan skiljer sig från högskolans och en del utbildningar kräver även särskilda förkunskaper.

Vägledning på egen hand

 • Guide för att göra ett studievallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här är jag - Hit vill jag - Hur gör jag? Denna guide hjälper dig att göra ett studieval. Här finns övningar och exempel som hjälper dig att hitta alternativa studievägar.

 • Karriärvägledning på egen handlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Behöver du kanske hjälp att hitta vägen till dina mål? Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Målet är en plan för hur du når jobbet du brinner för.

Arbetsmarknaden och yrken

 • Få förslag på yrken som passar dig och dina intressenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Länken leder till ett självtest som du kan ta för att få en fingervisning om vilka yrken som skulle kunna intressera dig.

 • Hitta yrkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Vilka yrken finns det? Vilken utbildning krävs för ett visst yrke? Här kan du läsa arbetsbeskrivningar, titta på filmer och höra andra berätta om sina yrken.

 • Yrkeskompassenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här kan du få information om hur arbetsmarknaden ser ut för ett visst yrke.

 • Yrkesfilmer från Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här finner du cirka 50 yrkesfilmer. Varje film är omkring 4 minuter lång och handlar om ett specifikt yrke.

 • Yrkesfilmer från YRMiSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här finner du ännu fler porträtt av specifika yrken.

 • Så söker du jobblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här finner du tips om hur du gör en jobbansökan: personligt brev, CV, förberedelse inför jobbintervju, hur du väljer rätt referenspersoner och mycket mer.

 • Platsbankenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Här finner du lediga jobb i hela Sverige.

 • Jobbmöjligheter i Skåne län 2019 - 2020länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Det skapas många nya jobb på arbetsmarknaden i Skåne. Arbetsgivare planerar att anställa framöver vilket skapar stora behov av arbetskraft. Dessutom går många i pension de kommande åren. Jobbmöjligheterna i länet bedöms goda i tre av fyra yrken som Arbetsförmedlingen gör bedömning på.

Kontakt

 • Matilda Karlsson
  Studie- och yrkesvägledare, Osby Lärcenter/Yrkesskolan
  0479-528 533
  0708-31 80 88
 • Therésa Keric
  Studie- och yrkesvägledare (föräldraledig)
  0479-52 85 33

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bok