Vi erbjuder en svetsutbildning (1300p) på gymnasial nivå. Svetsare är ett jobb med goda framtidsutsikter då efterfrågan på utbildad personal är stor! Utbildningen genomförs enligt riktlinjer för godkänd internationell svetsare i en eller flera av svetsmetoderna MIG/MAG, MMA och TIG. Kursinnehållet anpassas till den metod som passar dig och till den nivå som gäller internationellt för varje metod inom käl-, plåt- och/eller rörsvetsning. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta som svetsare. För dig som vill läsa vidare erbjuder vi även en ettårig yrkeshögskoleutbildning - Certifierad svetsare med kvalificerad kompetens, 240 YH-poäng. Varmt välkommen att kontakta vår studie- och yrkesvägledare för information om vårt kursutbud, ansökningsfrågor och studieplanering. Välkommen med din ansökan redan idag.
Utbildningen passar dig som är praktiskt lagd och gillar att jobba med händerna. För att arbeta som svetsare måste du kunna följa instruktioner samt läsa och förstå ritningar. Det är viktigt att de produkter som du producerar håller god kvalitet och att svetsfogar och mått exakt följer ritningarna. Det är också nödvändigt att du är noggrann och kan leverera rätt kvalitet i rätt tid. Som svetsare är det också viktigt att du tränar upp förmågan att kunna förutse risker i arbetet.
Som svetsare arbetar du inom verkstadsindustrin, vid entreprenadföretag eller med underhålls- och reparationsarbete vid olika industrier. Du kan till exempel arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner. Efterfrågan på välutbildade svetsare är stor!
Ansökningsperiod: Stängd.
Efter att du ansökt på vår hemsida får du en kopia på din ansökan till din e-mejladress. Kolla så att den inte hamnat i din skräppost.
Efter sista ansökningsdag behandlar vi din ansökan och skickar ett antagningsbesked hem via brev.
Bor du i en annan kommun ska du kontakta studie- och yrkesvägledaren på vuxenutbildningen i din hemkommun för att upprätta en ansökan. Beslutet från din hemkommun måste vara oss tillhanda senast sista ansökningsdagen.
Svetsutbildningen är fördelad på tre terminer = 1,5 år.
Utbildningstid: 10 augusti 2020 -- 23 december 2021
Studietakten är heltid, 100%.
Lägst betyg E i grundläggande svenska/svenska som andraspråk delkurs 4 eller motsvarande.
Av den framgår bland annat vilka kurser du ska läsa, och när de börjar och slutar samt vad ditt studiemål är. Kontakta studie- och yrkesvägledaren vid kursstart för att få ut en kopia på din individuella studieplan.
För att finansiera dina studier kan du ansöka om studiemedel från CSN.
Efter avslutad utbildning får du ett utdrag ur betygskatalogen där det framgår vilket betyg du fått på varje kurs. Möjlighet till IW-diplom finns.
Termin 1
Produktionsutrustning 1, 100p
Svets grund, 100p
Tillverkningsunderlag 1, 100p
Materialkunskap 1, 100p
Termin 2
Kälsvets 1, 100p (MIG/MAG)
Kälsvets 1, 100p (TIG)
Kälsvets 1, 100p (MMA)
Kälsvets 2, 100p (MIG/MAG)
Kälsvets 2, 100p (TIG)
Termin 3
Kälsvets 2, 100 p (MMA)
Stumsvets 1, 100p (valfri svetsmetod)
Stumsvets 1, 100p (valfri svetsmetod)
Stumsvets 2, 100p (valfri svetsmetod)
Valbara kurser
Möjlighet till individuell studieplanering finns. IW-diplom kan erbjudas som orienteringskurs KGYORI11BB, 100p. Andra kurser inom industritekniska programmet, exempelvis Gymnasiearbete GYARIN, 100p, kan också erbjudas.
Skulle du vilja boka in ett studiebesök på utbildningen? Vänligen kontakta studie- och yrkesvägledaren via mejl.
Välkommen med din ansökan!
Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.