Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Välkommen till Osby kommun

Vad kul att just du vill flytta hit, eller kanske redan är här! Vi hoppas att du ska trivas och hitta dina egna smultronställen i vår kommun. Här har vi samlat information som kan vara bra att ha för dig som är ny eller funderar på att flytta hit. Tveka inte att höra av dig om du undrar över något. Välkommen!

Har du som nyinflyttad till vår kommun fått ett vykort "Välkommen till Osby kommun"? Ta med dig vykortet och kom till Osby kommuns kontaktcenter på kommunhuset, där du får hämta ut en fribiljett till någon av kommunens två simhallar.

Osby kommuns historia

Osby kommun bildades 1974 efter en kommunsammanslagning av Osby, Loshult och Örkeneds kommuner samt Visseltofta församling. Kommunen har drygt 13 250 invånare. Osby är Skånes nordligaste kommun och gränsar till såväl Småland som Blekinge.

Osby är beläget i norra Skåne cirka 33 kilometer norr om Hässleholm, cirka 50 kilometer norr om Kristianstad och cirka 25 kilometer söder om Älmhult i Småland. Orten ligger vid Osbysjön, vilken genomkorsas av Helge å några kilometer längre söderut. Genom centrala Osby rinner Driveån.

Kontaktcenter

Osby kommuns kontaktcenter underlättar och ökar tillgängligheten för dig som besökare att få hjälp med dina kommunala ärenden. Här möter du våra kontaktcentervägledare som besvarar och förmedlar dina frågor. Vi är din enkla väg in då du behöver komma i kontakt med våra kommunala verksamheter.

Leva och bo i kommunen

Hur vill du bo? På landet eller i stan, i hus eller lägenhet? Här finns alla möjligheter. Du som funderar på att bygga ditt eget hus kan hitta lediga tomter, information om bygglov, bostadsanpassning och liknande här hos oss. Vill du hyra ditt boende så finns självklart den möjligheten också.

Av Osby kommun kan du få rådgivning om energi, klimat och transporter, oavsett om du vill veta mer om vilken värmekälla du ska välja eller bara bolla dina tankar och idéer kring energi och klimat med någon. Energirådgivningen är kostnadsfri och opartisk och vänder sig till hushåll, föreningar, företag och organisationer.

I Osby kommun trivs drygt 13 000 invånare med ett perfekt läge i nordöstra Skåne. Närhet finns till fantastisk natur, ett stort utbud av fritidsaktiviteter och ett varierat kulturutbud. Här finns också spännande jobb och karriärmöjligheter, barnomsorg, skola och äldrevård som ofta får topprankingar i olika nationella undersökningar.

Eftersom stambanan passerar rakt igenom kommunen finns storstadens puls i Malmö och Köpenhamn endast en timme bort med tåget. På samma tid norrut når du Växjö där det finns både universitet och polishögskola.

Arbete och företagare

Mer än 500 aktiva småföretag på drygt 13 000 invånare gör Osby till en av landets mest företagstäta kommuner. Företagsandan går långt tillbaka i tiden där nästan varje familjeled har en företagare.

Osby har stora logistiska fördelar med sin strategiska placering vid Södra Stambanan såväl som riksväg 15 och 23. De goda kommunikationerna ger företagen ett brett utbud av duktig personal. Pendlingen förenklas genom den utökade lokaltågtrafiken.

Du kan läsa mer om företagen i Osby kommun i företagsregistretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du nyfiken på Osby kommun som arbetsgivare? I Osby kommun finns det många möjligheter. Du hittar alla våra lediga jobb hos Offentliga jobb, och lediga jobb hos andra arbetsgivare finns bland annat på Platsbanken.

För dig som vill starta eget företag eller flytta din verksamhet hit finns mycket råd och stöd att få. Har du frågor kontakta vår näringslivsutvecklare.

Sophämtning, vatten och återvinning

Kommunen ansvarar för dricksvatten, avlopp samt dagvatten inom det så kallade verksamhetsområdet, där Skåne Blekinge Vattentjänst ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (SBVT) ansvarar för drift och leverans av tjänster.

I Osby kommun sköts avfallsbehandling och återvinning av avfall från hushåll, industrier och andra verksamheter av Östra Göinge Renhållnings ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (ÖGRAB).

Kommunikationer

Väl fungerande trafik och välskötta, trevliga gator är något som är viktigt för oss alla. Vare sig vi går, cyklar, åker kollektivt eller kör bil är trafiken och miljön omkring oss något vi berörs av varje dag. Många av gatorna i våra tätorter är uppbyggda som gårdsgator, med smala körstråk och plattläggningar för att dämpa farten.

I anslutning till tågstationen i Osby finns gott om gratis parkeringar. Osbys läge utmed södra stambanan gör det enkelt och smidigt att ta sig till och från kommunen. Vägnätet är väl utbyggt för nord-sydlig trafik.

Som senior i Osby kommun reser du kostnadsfritt med all kollektivtrafik inom kommunen. Alla personer över 70 år som är folkbokförda i kommunen får Skånetrafikens Jojo Senior-kort automatiskt hemskickat till sig.

Ett flertal flygplatser och hamnar finns inom ett bekvämt räckhåll. Inrikesflygplatserna i Kristianstad och Växjö nås med bil på under en timme och den internationella flygplatsen Copenhagen Airport nås med tåg på lite drygt en och en halv timme.

Hälsa och välfärd

Du som är äldre ska få det stöd och omsorg du behöver. Det kan exempelvis vara hemtjänst som ger dig möjlighet att bo kvar i den egna bostaden så länge du själv önskar. Vi har också gruppboenden och trygghetsboenden.

För dig som har en funktionsnedsättning kan vi ge det stöd som du är i behov av för att kunna leva ett självständigt liv.

Osby kommun ingår i Region Skåne där har vi vårdval.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Det ger dig möjlighet att välja den hälsocentral eller läkarmottagning som passar dig bäst. I Osby kommun finns tre vårdcentraler, två i Osby och en i Lönsboda. I Osby finns även Familjecentralen.

Barn och utbildning

I vår kommun är det livslånga lärandet högt prioriterat. Verksamheten i Osby kommuns förskolor, skolor och utbildningar strävar efter att se människor växa och utvecklas. Det är vår övertygelse att alla människor har lust att lära.

Verksamheten i kommunens förskolor och skolor bygger på samarbete och organiseras utifrån en helhetssyn på barn och ungdomar. I kommunen finns ett aktivt samarbete mellan skola och näringsliv, liksom med kultur- och fritidsområdet.

Förskoleverksamheten är till för barn som är 1-5 år. Verksamheten drivs i form av förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola som finns på Familjecentralen i Osby.

I Osby kommun finns sex kommunala grundskolor med förskoleklass och tillhörande fritidshem. På två av skolorna finns även integrerad grundsärskola. Verksamheterna arbetar med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i alla ämnen samt har fokus på systematiskt kvalitetsarbete.

Osby kommun har två gymnasieskolor, Ekbackeskolan och Yrkesskolan.
Ekbackeskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder högkvalitativa utbildningar i en modern och trivsam studiemiljö. Vi kallar oss den individuella skolan därför att vi anstränger oss för att åstadkomma lösningar som passar dig som enskild elev. Ekbackeskolan har blockläsning, vilket ger dig som elev en unik möjlighet att kombinera dina studier med ett fritidsintresse. Under den blockfria dagen kan du välja följande individuella val redan från första året och tillgodoräkna kurspoängen i din studieplan.

Yrkesskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder flera utbildningsvägar för dig som av en eller flera anledningar inte når upp till gymnasieskolans kunskapskrav. Vi tar emot gymnasieelever inom särskolan, autism, asperger och ADHD. Vi kan individanpassa din utbildning utifrån dina särskilda behov.

Kultur, fritid och natur

Hos oss hittar ni tid att vara tillsammans. Låt hela familjen utforska allt vad vi kan erbjuda. Här finns hemliga badplatser, spännande stigar och djupa skogar att upptäcka.

I Osby kommun hittar du tre bibliotek som förutom böcker erbjuder en mängd andra arrangemang bland annat språk-och stickcafé, sagostunder och föreläsningar.

Det finns ett stort utbud av kultur för barn och ungdom såväl som för vuxna. På Osby bibliotek alldeles intill buss- och järnvägsstationen hittar du bland annat Osby konsthall.

Ett rikt föreningsliv, studieförbund, och privata initiativtagare berikar kommunen med ett stort kulturutbud inom bland annat teater, musik och konst. Vi strävar efter att erbjuda ett brett kultur - och fritidsutbud med många aktiviteter att uppleva och göra för både våra kommuninvånare och besökare.

Grönytor och skogslandskap är en självklarhet för oss göingebor som har det precis utanför husknuten. För att få våra kommuninvånare och besökare att trivas försöker vi göra dessa så tillgängliga, trygga och tilltalande som möjligt.

Det finns bra möjligheter till härligt friluftsliv och motion både inomhus och utomhus. Vi har flera anläggningar där du kan motionera och vara aktiv. Dessutom finns det ett brett utbud av föreningar som erbjuder olika aktiviteter.

I Osby kommun finns det två fritidsgårdar för ungdomar, Pulsen i Osby och Bulten i Lönsboda. Där jobbar våra fritidsledare med att skapa en meningsfull fritid och en trygg tillvaro för ungdomar i kommunen.

Räddning och säkerhet

Det ska vara tryggt att bo och vistas i Osby kommun. Du som invånare eller besökare ska känna trygghet för liv, hälsa, miljö och egendom. Kommunen arbetar därför olycksförebyggande för att minska antalet olyckor och öka säkerheten i kommunen.

Ny i Sverige

Du kan ha kommit som ny i Sverige och ny till vår kommun av flera anledningar - som arbetstagare, student, kärleksinvandrad eller av andra anledningar.

Än än gång, varmt välkommen som ny invånare i Osby kommun!